Home | Evenementen | Sport | Ironman triathlon Hoorn
 

Ironman triathlon Hoorn

Organisatie

Ironman
T +31 (0)43 311 6552
E multisportwestfriesland@ironman.com
W Ironman.com

Initiatief

Stichting Westfriesland Events
Nieuwe Steen 25 202
1625 HV Hoorn
Stichting Westfriesland Events


Stichting Westfriesland Events

West-Friesland is voor de komende vier jaar verzekerd van een Ironman triatlon. De eerste editie van de wedstrijd door de zeven gemeenten van deze regio vindt plaats in het weekend van 5, 6 en 7 juli 2019.

Eerder werd al bekend dat komende zomer niet de triatlon over de halve afstand (70.3) op de agenda staat, maar de olympische afstand: anderhalve kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. Naast deze zogeheten 5150 wordt er in dit weekend ook een wedstrijd over de sprintafstand (4184) gehouden. Organisator Ironman Nederland zet op beide afstanden in op zo’n negenhonderd deelnemers.

In 2020 wordt het programma verder uitgebreid. Dan komt de 70.3 alsnog naar West-Friesland. Deze maakt de resterende drie jaar van de overeenkomst tussen de regio en organisatie onderdeel uit van het programma.

Zwemmen in het Hoornsche Hop, fietsen over de Zuiderdijk en hardlopend finishen op de Roode Steen. Dat staat de deelnemers aan de triatlon over de olympische afstand (5150) zondag 7 juli te wachten tijdens Ironman West-Friesland. Het is het sluitstuk van een weekend waarin op zaterdag de wedstrijd over de sprintafstand (4184) op het programma staat, net als een nightrun en de finale van Ironkids.

In februari van dit jaar werden de handtekeningen gezet onder een convenant dat Ironman in 2019 naar deze regio moest halen. In de zeven gemeenten zou een Ironman 70.3 (halve afstand) gehouden worden. Hier ging in september alweer een streep door. Even zag het ernaar uit dat de mondiaal toonaangevende organisator helemaal niet meer deze kant op zou komen.

,,Het deelnemersaantal in Maastricht viel tegen’’, zegt Vincent van der Stouwe van Extra Leisure, namens Ironman de organisator van die wedstrijd. ,,Nederland dreigde het merk Ironman helemaal kwijt te raken. Daarop hebben wij bij het Europese hoofdkantoor aangegeven dat wij de licentie graag wilden overnemen voor Nederland. Zo is Ironman Nederland ontstaan.’’

Die organisatie heeft zich nu voor vier jaar verbonden aan West-Friesland. ,,Er is gekozen voor een groeimodel’’, zegt Van der Stouwe. ,,We beginnen in 2019 met de 5150 en 4184, maar in 2020 wordt hier de 70.3 alsnog aan toegevoegd. Een halve triatlon doe je niet zomaar even. Deze opbouw maakt het voor de atleten, maar ook voor ons mogelijk om door te groeien.’’

Komend jaar worden er 1800 deelnemers verwacht, verdeeld over beide afstanden. Een jaar later moet de 70.3 nog eens zo’n vijftienhonderd extra deelnemers trekken.