Zangcoach in Hoorn: Marcel Swerissen

Marcel Swerissen is al 3 jaar één van de twaalf stemspecialisten bij Vocal Center. Marcel werkt in de regio Hoorn en Amsterdam. Hij helpt samen met logopedisten, KNO artsen en Mental Coaches onder andere mensen met stemproblemen. Marcel helpt mensen die, om welke reden dan ook, niet goed kunnen zingen. Daarnaast is Marcel een breed opgeleide zangcoach.

Stemblessure

Verpleegkundige, dat is wat Marcel vroeger wilde worden. 12 jaar lang is hij dat ook geweest. Buiten zijn werktijden was hij druk bezig met zijn rockband waar hij leadzanger was. ‘Just for fun’, dachten hij en zijn vrienden. Maar een half jaar later stonden zij met zo’n 85 optredens per jaar in o.a. Paradiso.
Aangezien leadzangers hun stem uiterst intensief gebruiken, is de kans op blessures zeker aanwezig. “Dat gebeurt mij niet”, dacht Marcel. Maar het tegendeel bleek al snel; Marcel kreeg last van zijn stem wat zich uiteindelijk uitte in het hees worden van zijn stem.

Waarom Marcel zangcoach geworden is

Marcel is direct naar een zangcoach gegaan, maar dat hielp niet. Zangcoach na zangcoach volgde, zonder resultaat. Tot Marcel iemand van Vocal Center tegenkwam. Het eerste wat deze coach vroeg was: “Wat kan ik voor je doen, Marcel?”. Eenmaal uitgelegd wat zijn probleem was, gingen Marcel en zijn zangcoach van Vocal Center aan de slag. Het resultaat? Marcel kon na één uur lessen een nummer zingen die hij de 10 jaar ervoor nog nooit foutloos had gezongen en Marcel leerde na enkele lessen hoe hij het hees worden van zijn stem kon terugdingen en ervoor zorgen dat het niet meer terugkwam. “Ongelofelijk!”, noemde Marcel het in ons gesprek.
Marcel was zo verbaasd over de techniek die Vocal Center gebruikt dat hij meer informatie over de organisatie heeft opgezocht. Uiteindelijk heeft Marcel zich ingeschreven voor de interne opleiding van Vocal Center en heeft die met succes afgerond. Inmiddels is Marcel al zo’n 3 jaar zangspecialist bij Vocal Center, en heeft onder andere als coach van team Ali-B bij The Voice of Holland gewerkt.

Specialiteiten

Dankzij zijn medische achtergrond weet Marcel veel over de stem en het lichaam. Marcel gebruikt die kennis ook om te delen met zijn collega’s. Dit is de reden dat hij samen met een collega verantwoordelijk is voor de medische trajecten binnen Vocal Center.
Alhoewel de zangspecialisten bij Vocal Center alles aan moeten kunnen ligt Marcel zijn focus vaak op rock pop.

Zangcoach Marcel Swerissen
Zangcoach Marcel Swerissen

Voor meer informatie over Vocal Center of over Marcel Swerissen kunt u een kijkje nemen op www.vocalcenter.nl