Opendag schietvereniging De Vrijheid

Zondag 13 september houdt Schietsportvereniging De Vrijheid een open dag. Wij waren alvast eerder uitgenodigd om een kijkje te nemen. We werden ontvangen door Ruud, die ons meer vertelde over de vereniging. En natuurlijk mochten we ook zelf de baan op.

Over de vereniging

Al vanaf 1957 bestaat schietvereniging De Vrijheid. Sinds 2007 zitten ze op de locatie Leekerpad 5 in Zwaag en ze hebben ruim 250 leden. Naast de 25 meter baan, hebben zij ook een 100 meter baan. Dit is heel bijzonder, want hiermee zijn zij de enige in Noord Holland. Op de eigen leden na, komen er nog andere bezoekers uit de regio om gebruik te maken van deze baan. De veiligheid staat voorop bij de vereniging. Voordat je bij de vereniging wordt toegelaten, word je eerst gecontroleerd of je deze sport mag beoefenen. Ook wordt er gekeken of je ooit in aanraking bent geweest met de justitie.

Aanmelden bij de vereniging

Vanaf je 12de mag je je aanmelden bij de schietvereniging. Iedereen die zich aanmeld wordt uitgebreid gecontroleerd. Eerst word je een halfjaar aspirant lid, daarna wordt je pas volwaardig lid. Als lid ben je medeverantwoordelijk voor het clubgebouw. Een actieve houding is daarom vanzelf sprekend.

Het leren van de sport

Eerst leer je de theorie van het schieten, als dat goed gaat ga je je vooral richten op je concentratie. In het begin komt de kogel immers nooit daar waar jij wilt, vertelde Ruud ons en dat ondervonden we zelf ook. Veel oefenen helpt het best. Een pistool met twee handen vasthouden lijkt trouwens makkelijker, maar aangezien je op wedstrijden altijd met één hand moet schieten wordt het ook zo aangeleerd.

Een eigen wapen aanschaffen

Voor het aanschaffen van een eigen wapen moet je minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet je minimaal 18 maanden lid zijn bij een schietvereniging. Dus na de aspirant periode, duurt het nog 1 jaar voordat je een eigen wapen mag kopen. Het eerste wapen is altijd een wapen met kaliber .22 en dient te voldoen aan het KNSA discipline.

Onze ervaring

Eigenlijk hadden wij nog niet echt een verwachting voordat we naar de Schietvereniging De Vrijheid toe gingen.  Er hangt een gezellige sfeer in de kantine, een beetje het bowlingbaan idee: ook hier wacht je tot er de baan vrij komt. Het was een leuke ervaring en daarom een aanrader om naar de open dag te komen. Deze is op zondag 13 september tussen 11:00 en 16:00. Voor meer informatie neem een kijkje op de website: http://www.svdevrijheidhoorn.nl/

schietvereniging-de-vrijheid-1 schietvereniging-de-vrijheid-2