Kunst en Cultuur weekend in Hoorn!

4, 5 en 6 september gaat al weer de 11e editie van Hoornse Kunst en Cultuur Weekend van start. In dit weekend worden weer 30 tot 40 duizend mensen verwacht die er op uit trekken om iets mee te pakken van dit culturele weekend. Tijdens dit weekend kunt u prachtige kunst beschouwen en is er van alles te doen. Ook voor de jeugd! Zo is er op de Roode Steen  YoungArt, waar de jeugd kennis kan maken met kunst en cultuur. Daarnaast is er de cultuurmarkt waar culturele instellingen hun programma presenteren en kunt u de Hoornse Cultuurroute volgen. Wij spraken met 1 van de oprichters…

Oprichting van het Kunst en Cultuur weekend

In maart 2005 zijn Wim Zwijsen en Joke van der Meij en Ron Dol om de tafel gaan zitten met een idee om een kunstmarkt  te organiseren met kunstenaars vanuit het hele land (en daar buiten).

Een forse groei

De eerste editie van het Kunst en Cultuur Weekend werd gehouden op het terrein van de Parkschouwburg. Deze editie telde zo’n 40 marktkraampjes. Inmiddels is deze markt met zo’n 220 kraampjes de grootste kunst- en cultuurmarkt van Nederland. Ieder jaar komen er nieuwe aanmeldingen binnen. Alle kunstenaars worden beoordeeld voordat ze worden uitgenodigd om op de markt hun werk te presenteren. Zo zorgt de organisatie er voor dat er een divers aanbod is van hoge kwaliteit. “Het mag dan wel de grootste kunst- en cultuurmarkt van Nederland zijn, maar het is niet de bedoeling dat we worden vergeleken met een braderie.” Zei Ron toen wij hem vroegen of kwaliteit een belangrijke rol speelt tijdens het Kunst & Cultuur weekend.

Hoe nu verder?

Hoorn Kunst & Cultuur is van plan om het veelbelovende weekend nog jaren te organiseren. Er zijn recentelijk wat veranderingen in het bestuur aangebracht en dit geeft de organisatie een motivatie-boost naar de toekomst.

Werkzaamheden Hoorn Kunst en Cultuur

Het grootste Kunst & Cultuur weekend organiseren is natuurlijk een belangrijke en zeker een zware taak; er komt namelijk van alles bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan verkeersregelaars, staanplaatsen van de kunstenaars en voorziening van eten en drinken. Alhoewel dat een forse taak is, is de organisatie niet alleen bezig met het voorbereiden van het weekend. Ze organiseren ook de maandelijkse cultuurroute langs galeries en musea en ontwikkelden ook een app voor de mobiele telefoon!

App Hoorn Kunst en Cultuur

Dit de officiële app van Hoorn Kunst & Cultuur. Te downloaden in de Appstore en in de Google Play Store. Door middel van deze app kan je informatie krijgen over alles wat er op cultureel gebeid in Hoorn te bleven is. Ook kun je precies zien welk buitenkunstwerk zich waar bevindt en je kunt informatie over dat kunstwerk opvragen. Dit is handig aangezien er maar liefst 130 kunstwerken door heel Hoorn verspreid zijn.

Website Hoorn Kunst en Cultuur

Niet onbelangrijk om te vermelden, de website van Hoorn Kunst en Cultuur is gemaakt door de stagiaires van Stagelab.nl. Bekijk de website op www.hoornkunstencultuur.nl.