Miniatuur Oosterpoort

Het was een idee dat al jaren speelde en in 2009 was het dan zover: de eerste miniaturen werden geleverd. Vele grote steden hebben miniaturen van kenmerkende panden. In Hoorn bestond dit nog niet en de realisatie hiervan was een hele uitdaging. Want als je een mooi monument als de Oosterpoort zo klein na maakt, dan verlies je details en moet je consessies doen.

Ondanks dat het miniatuur nog geen 8 cm groot is, is het duidelijk genoeg om herkenbaar te zijn. Zelfs de bocht zit in de poort, een standaard gebruik bij verdedingspoorten. Deze werden namelijk zo gebouwd zodat de vijand niet een kanonskogel door de poort de stad in kon schieten.

Naast het miniatuur van de Oosterpoort, is er ook een miniatuur van de Hoofdtoren en het Westfries Museum. Je kunt ze vinden bij toeristenwinkels en musea in Hoorn.

Oosterpoort Hoorn

De Oosterpoort is een van de historische monumenten in Hoorn. Ooit was het onderdeel van het verdediging van de stad, s avonds brachten de boeren via de poort hun vee weer in veiligheid en gingen de deuren dicht. De originele Oosterpoort was nog een slag groter en stond op het einde van het Grote Oost, waar het Kleine Oost begint. De fundering is hier nog steeds terug te vinden. Deze poort is afgebroken en met de uitbreiding van de stad werd de poort verlegd naar de huidige locatie.